Tidigare 2014: Predikare Lena

Under sensommaren 2014 hade Teater Traska nypremiär på Predikare Lena – den vita jungfrun.
Nedan kan du läsa om pjäsen.
Observera att information och text nedan inte är aktuell.

“På styrelsens vägnar önskar jag er varmt välkomna till årets uppsättning av Predikare Lena den vita jungfrun. I år har vi en fantastisk spelplats i Adelsnäsparken, alldeles nere vid sjön. Ni kan anlända till spelplatsen med vågspelet tur och retur om ni önskar, det är också en vacker cykel och promenad väg ut till parken.”
“Naturligtvis går det också att anlända med bil för er som är långväga. Som ordförande är jag stolt över att se hur uppsättningen vuxit fram under det senaste året. Samarbetet och gemenskapen mellan alla i ensemblen, trots stora ålderskillnader, är underbar att se och känna av. Många timmars slit kommer att ge utdelning till er kära publik. Tack för att ni kommer till vår föreställning. Bänka er på läktaren, ta fram filten och andas in sommarkvällen.  Vi ska göra den magisk.”
Elisabeth Norinder, Styrelseordförande


Han kom till mig en natt. Han hade skinande vita kläder med en gyllene krona på huvudet. Den var fullsatt av pärlor. På hans bröst satt en stjärna klarare än solen. Han tog mig ur min säng och bad mig följa med. En dag då jag levt mitt liv här på jorden och lidit mycken bedrövelse, så ska jag få följa honom in i saligheten.

 Affisch A3 (1)-page-001 (1)

I Augusti med premiär den 15 kommer Teater Traska att uppföra Predikare Lena den vita jungfrun i Adelsnäsparken, Åtvidaberg.  Det kommer att framföras tio föreställningar.

Premiär 15 Augusti. Övriga föreställningar 16,17,21,22,23,24,28,29,30 Augusti KL 19:00 alla dagar.

Årets sommarteater PredikareLena den vita jungfrun spelas i vackra Adelsnäsparken i Åtvidaberg. Premiär den 15 Augusti kl 19:00.

Övriga speldatum 16,17,21,22,23,24,28,29,30 Augusti. Alla dagar 19:00. Manus & Regi: Pia O Tember. Regiassistent: Ann Nielsen. Nyskriven  musik av Erik Zentio från Kisa som tillsammans med Sofia Fält spelar under föreställningen.

 

Nytt för i år är att ni kan beställa teatersupé på Villan som ligger sagolikt vackert vid bysjön. komponera din egen meny om du vill äta en, två eller trerätters. Boka på 0120/12008. Efter supén kan man från solkanonkullens brygga åka med Vågspelet över Bysjön till spelplatsen. Vågspelet går tur & retur alla föreställningar. Det går också bra att boka rum för övernattning på Villan.

Teatersupé

  Vi på Villan serverar Teatersupé före samtliga föreställningar av Predikare Lena.

Tid 17-19, föreställningen börjar 19 vid Adelsnäs.

(15, 16, 17, 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30 Augusti)

Meny

-         Kallrökt lax med melon, kålrabbi, rättika och citrus samt romcreme och skottsallad

115:-

-         Helstekt oxfilé med grönpepparsås, provensalska grönsaker samt hasselbackspotatis gjord på bakpotatis 220:-

-         Vaniljglass med hjortronsylt i smördegsflarn

95:-

 

I priset ingår en fördrink

 

Vinpaket med anpassade viner till menyn

210:- (1 glas till förrätt, 1 glas till varmrätt, 1 glas dessertvin)

150:- (1 glas till förrätt eller dessert samt 1 glas till varmrätt)

 

Vid specialkost eller allergi meddela detta vid bokning.

 Boka bord på 0120-120 08, varmt välkomna!

 Vi kommer även sälja diverse fika, korv och kaffe vid teatern!

 

Pjäsen skildrar i två akter, predikareLenas liv som kvinnlig predikant och de svårigheter som därav mötte henne i livet. Hon var ständigt jagad och hamnade tills lut på Vadstena hospital. Fri skulle hon bli den dagen då hon slutade predika. Hon släpptes efter 22 år. Teater traska bjuder på ett livsöde, med många aktörer, nyskriven musik och sång i vacker miljö.

Teater Traska i samarbete med; Tember produktion, Studieförbundet vuxenskolan, Villan i Åtvidaberg och Solkanonklubben.

Biljettpris 250:-

Biljetter finns på Spelhörnan i Åtvidaberg 0120/35920 & Åtvidabergs bok & pappershandel 0120/35075 samt går att bokas på 0734/239651.

Medtag gärna filtar och sittunderlag till vår läktare.

Manus: Pia Oredsson Tember

Musik: Erik Zentio

Regissör: Pia Oredsson Tember

Regiassistenter: Ann Nielsen & Stefan Lindén

Gästregissör: Magnus Jönsson

Smink & Sufflös: Kristina Rosén

Scenbyggnation: Odd Tember & Henry Wiklund

Belysningsmästare & Ljus: Benny Fahlstedt

Predikare Lena spelas av Jane Tember, Josefin Rafelt och Kerstin Jansson

Medverkande: Michael Nilsson, Niklas Leander, Johan Andersson, Stefan Lindén, Calle Carlsson, Mattias Häger, Gun Prytz, Camilla Smedberg, Kerstin Brindmark, Birgitta Wiklund, Thina Karlsson, Linn Smedberg, Tomas Lundin, Elisabeth Péterffy Moberg,   Bebben Kindstrand, Jonna Andersson, Sandra Nåhdin, Jenny Eriksson, Elin Eriksson,  Lotta Willsäter, Gudrun Bergström, Frida Johansson, Marie Ottosson , Kim Björk, Karl Kindstrand Elvira Rafelt, Julia Bergström, Tuva Törnqvist, Ester Holm, Hilda Milton Rehn, Jeff Tember, Axel Lundgren

Musik: Erik Zentio & Sofia Fälth

I samarbete: Teater Traska, Tember Produktion, Studieförbundet vuxenskolan, solkanonklubben & Villan i Åtvidaberg.

Manusförfattaren har ordet

Helena Sofia Ekblom, eller Predikare Lena, som hon senare blev kallad, föddes den 24 juni 1790. När hon var nio år fick hon sin första syn och uppenbarelse. Lena började tidigt med att predika. De fattiga ville höra om paradiset och vad som väntade de människor som fick lida här på jorden. Myndigheterna ansåg henne som en fara för samhället och förföljde henne hela livet. Hon fängslades för sin tro och satt på vadsetan hospital för vad man kallade predikosjukan. Lena blev lovad sin frihet om hon gav upp sin Gud och sitt predikande, men hon vägrade envist att tillmötesgå det kravet. Efter nästan tjugo år på hospitalet släpptes hon fri. Lena kände sig tvungen att fortsätta predika. Varför hade hon annars härdat ut så länge på hospitalet? Åldrad i förtid, sjuklig och sliten fortsatte hon sitt predikande ännu intensivare än förut. Det dröjde inte länge förrän hon åter satt i rannsakningshäktet. – Jag måste fortsätta min förkunnelse. Att hävda en annan och rättvisare världsordning som ger mening åt både livet och döden. För den överhet som tillåter hospitalet och alla eländigas och förtrycktas helvete. Det är min plikt att aldrig böja mig.

Jag har under många år funderat på att skriva ett teatermanus om Predikare Lena. Många människor känner till henne och har haft mycket att berätta. Inte minst Calle Carlsson i Kisa. Med stöd från dessa, fakta från olika webbsidor och ni som hört av er via mail med berättelser så blev Predikare Lena den vita jungfrun en teater att uppföra i Teater Traska.

Pia O Tember